ANDRZEJ FIEDORUK

Miniaturka strony

Dotychczasowy dorobek artystyczny, m.in.:
– w swoim dorobku wnioskodawca ma  napisanych ponad 50 książek;
– uczestnictwo w konferencji „Program Rozwoju Rynku Produktów regionalnych i Lokalnych Agrosmak 2” czego efektem był opublikowany materiał pt. „Problem braku organizacji działań na szczeblu regionalnym – na przykładzie działań mass mediów w tworzeniu lokalnego rynku produktów regionalnych”’;
– prowadzenie szkoleń z zakresu kuchni regionalnej, oraz warsztatów kuchni żydowskiej. W roku 2008 warsztaty kulinarne dla młodzieży akademickiej w ramach programu "Erazmus”;
– członek Polskiej Akademii Smaku;
– założyciel „Stowarzyszenia Smaki Podlasia” i prezes stowarzyszenia  „Dorzecze”,
– w roku 2013 uczestnik konferencji – Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu, gdzie wygłosił referat;  Kuchnia województwa Podlaskiego. Problemy i perspektywy propagowania dziedzictwa kulinarnego w działalności Muzeów Na wolnym Powietrzu;
– w
spółpraca z wydawnictwem Polityka w którym publikuje artykuły związane z historią jedzenia;
– realizacja cyklu felietonów kulinarnych Kipi kasza kipi groch w latach 2014-15 na antenie Radia Białystok;
– w roku 2016 stowarzyszenie Dorzecze wydało książkę autorstwa wnioskodawcy pt. Historia Podlaskich Smaków.

Program stypendium

Program stypendium obejmuje: przygotowanie publikacji „Ludzie i miejsca. Historia białostockich karczm, zajazdów, restauracji”. Praca będzie miała charakter monografii o historii białostockiej gastronomii od jej początku (XV wiek) do czasów współczesnych.

Realizacja stypendium

Do góry